<
önceki karpostal

Bu da Time’a Kapak Olsun

>
sonraki karpostal

Kapak

DÜNYA – TÜRKİYE

Kartpostallarla Dünyanın Tecrübesini Toplayan Bebek

Kimbal Cho / CO.L. Nisan 01, 2015

Güncelleme: Nisan 01, 2015 9:16 AM ET

Henüz üç yaşında ama Dünyanın tecrübesini edinmiş bile…

(İSTANBUL, TÜRKİYE)—Toprak Uzunhan’la tanışın. Kendisi henüz üç, yaşında. Tüm düynadan gelen kartpostallardan oluşan bir koleksiyonu var ve inanılmaz şekilde kendisini kapağımıza taşıyan hikaye bu koleksiyon etrafında şekillendi

 _BUZ9724 copy

Her şey üç yıl önce, Barış(Toprak’ın Babası) bir iş seyahati için Malezya’ya gittiğinde başladı. Önce sadece 40 günlük oğul’a gönderilmiş bir kart postal vardı. Sonra arkadaşlardan gelen kartpostallar. Barış ve Simge, oğullarına gelen bu kartpostalların sadece birer resim olmadığını, kartpostala basılı resimle beraber, o kartı seçip, yazan kişinin tecrübelerini de Toprak’ın renkli dünyasına taşıdığını düşünüyordu. “Dünyaya dair toplanan tüm bu tecrübeyi sadece oğlumuza saklamak bencillik olurdu” diyor anne Simge. Bu düşünceyle bir web sayfası oluşturdular. Tam üç yıldır, aksi istenmedikçe ellerine geçen tüm kartpostalları Dünya’nın başka yerlerindeki çocuklarla da paylaşmak için bu sayfada paylaşıyorlar. Türkçe’de Toprak “Land” anlamına geliyor. Aile, ince bir kelime oyunu ile, sayfanın adını “Başka Toprakların Renkleri / Colors of Other Lands” koymuşlar. Sayfaya ulaşmak için www.colorsofotherlands.com adresine girmek yeterli oluyor. Aile, “Her nerede olursanız olun, ister bir geziye gitmiş olun, ister ofisinizde aklınıza bir fikir gelsin… Toprak’a bir kart göndermeniz onu çok mutlu ediyor” diyor.

_BUZ8913

Peki ama benzerinden belki binlerce olan bu sempatik çocuğu TİME’ın kapağına taşıyan ne?  Barış: “Tüm bunlara biz de oldukça şaşırdık doğrusu. Bazen aşırıya kaçan bir hevesle üç senedir kartpostal biriktiriyor ve yayınlıyoruz. Ama işin buralara geleceğini biz de beklemiyorduk doğrusu…” diyor.

Aile, bir gün posta kutularında Amerika Başkınından gelen bir kartpostalı görünce önce gözlerine inanamamış. Ancak bunun ardından Afganistan’daki bir Generalden, Kuzey Kutbundaki bir profesörden ve bunun gibi, akla hayale gelmeyecek pek çok noktadan Amerikalı yetkililer tarafından gönderilmiş kartpostallar aldıkça bunu bir şaka olmadığını anlamışlar. Aslına bakarsanız, biz kendilerine bunun nasıl olduğunu açıklayana kadar onlar da bunun nasıl olduğunu bilmiyorlardı.

 

 Barak

 Bundan bir ay kadar önce, Colombia Üniversitesindeki bir arkadaşım, “Küçülen Dünyada Büyüyen İnternet” temalı bir seminere katılmak isteyip istemediğimi sordu. Her ne kadar seminerin ismini korkunç bulsam da, katılımcılar arasında Fırst Lady’nin de olduğunu duyunca gitmeden edemedim. Kendisi, konuşmasının çoğunu Toprak’a ve onun interneti tam da olması gerektiği gibi kullanan projesine ayırmıştı. Aynen şöyle diyordu: “Bir bebek için dünyanın her yerinden bilgi toplamanın ve – siz bana eski kafalı da diyebilirsiniz elbette ama – bunu bu kadar romantik bir yolla yapmanın harika bir şey olduğunu düşünüyorum. Duyar duymaz Barak ve ben de bir kartpostal gönderdik ve aklımıza gelen herkese Toprak’ın kartpostallarını anlattık. Ancak burada asıl takdir edilmesi gereken, bu küçük beyin tüm bu tecrübeleri tüm pozitif enerjisiyle quantuma salıyor olması.”

Konuyla ilgili fikirlerini sorduğumuzda Toprak ve Ailesi, Başka Toprakların Renkleri /Colors of  Other Lands sayfasına yeni bir ara yüz hazırladıklarını anlattılar. Barış: “Tüm bunların gerçek olduğuna biz de inanamıyoruz.  Bunlar sayfanın lansmanı için yaptığımız bir 1 Nisan şakası değil de gerçek olsaydı bile inanamazdık her halde” diyor.

_BUZ8932

Öyle veya böyle, Toprak sizden kartpostallar beklemeye ve gelen kartpostalları yenilenen www.colorsofotherlands.com sayfasında paylaşmaya devam ediyor.

[mapsmarker marker=”343″]

Paylaş


Diğer "Kartpostallar "


HumanTree / İnsan Ağacı
London
Park Guell
Yeni Yıl / New Years Eve /Ekin